אדריכלות ירוקה או אדריכלות ברת קיימא היא גישה אקולוגית לתכנון שרואה את האדם ואת יצירותיו כחלק ממערכת גדולה יותר שנקראת כדור הארץ, ואת כדור הארץ עצמו כחלק ממערכת גדולה יותר – היקום. מכך נובע שכל פעולה שאנו עושים כאן ועכשיו משפיעה "שם" (על היקום), ומכאן ועכשיו על דורות בעתיד. ההשלכות של גישה זו שמות בידיו של האדם אחריות – אחריות על עתיד ילדיו, החברה בה הוא חי וכלפי הטבע בכללותו. היום בעידן מתקדם מבחינה טכנולוגית ותקשורתית אנו מוצאים את עצמינו יותר ויותר מנותקים מהטבע וחוקיו: עונות השנה, האדמה, הצומח והחי. ההשלכות לכך מתבטאות בעיקר במרכזי הערים, אך לא רק.
כתוצאה מניצול יתר, בזבזנות ושימוש אנוכי, הסביבה בה אנו חיים נפגעת, האוויר והמים מזדהמים, האקלים משתנה, המשאבים נגמרים בקצב מפחיד, ויוקר המחיה עולה. לצד זאת האדם משכלל את יכולותיו להסתגר בתוך בועת ה"קידמה". אדריכלות ועיצוב ברי קיימא בתמיכה של מדע וטכנולוגיה יכולים לעזור לנו לחיות בעולם טוב יותר. בעזרת תכנון ועיצוב נכונים אנו יכולים לשפר פלאים את היעילות האנרגטית של בתינו, לחסוך ולדייק בחומרים ומשאבים, לעשות שימוש חוזר במשאבים ועוד. ניתן באמצעים פשוטים יחסית לבנות בתים שיהפכו ליחידות שפועלות בהתאם למחזורים המתקיימים בטבע הסובב אותן.
אדריכלות ברת קיימא נועדה בצורה פשוטה, מעבר למילים הגבוהות, לשפר את החיים של בני האדם. על פי מחקרים רבים ישנו קשר ישיר בין רמת העיצוב של הסביבה בה אנו גרים ועובדים ובין סיפוקנו מהחיים. אנו בני האדם מושפעים מדברים רבים ובראש ובראשונה מהסביבה הפיזית שמקיפה אותנו כל רגע בחיינו, אם זה בתוך הבית או מחוצה לו. החיים בסביבה ברת-קיימא יותר בריאים, יותר שלווים, יותר יעילים, יותר טובים. המטרה הגדולה של הגישה האקולוגית בעיצוב היא לעזור ליצור הרמוניה בחיי היום-יום שלנו, הרמוניה בין האדם לסביבתו, בין בני האדם כחברה ובין אדם לעצמו.
הכלים להשגת המטרה הגדולה הזו פשוטים ונגישים לכל אחד: יצירתיות בבחירת קו עיצובי, תכנון מוקדם ומדויק ככל הניתן, תהליך בניה מבוקר ויעיל, מודעות סביבתית יומיומית.
תודה,
דימה ואילה – מידות טובות